Tuesday, October 19, 2021

 Taimestik Islandil

              

Ainult ¼ Islandi pindalast on kaetud taimestikuga. Islandi looduse karususe ja viljatuse põhjuseks on arvukad asetleidnud vulkaanipursked, meretuul ja lammaste karjatamine. Maa on siiski meeltmööda sadadele taimeliikidele. Rohkesti on madalakasvulisi arktilises kliimas kasvavaid lilli ja rohttaimi, sammalt, vaevakaski ja marju. Lillemättaid kohtab liivaste kõnnumaade ja laavaväljade keskel. Sammal ja vaevakasepõõsad katavad sageli vana laavat, pehmendades muidu viljatut loodust.

Monday, October 18, 2021

                                  Õppeaed Islandi lasteaias



                 


Islandi lasteaedade õuealasid saime enamasti läbi piirdeaia piiluda. Avastasime Reykjavikis õppeaia, mis paistis juba talveunne jäetuna. Aias oli mudaköök (kuigi Islandil on muda küll raske leida) ja piiratud äärtega peenrad. Mida nad peenardel kasvatavad, on raske öelda. Ilu- ja tarbeaedu Islandil elamute juures reeglina ei ole, iluaiandusega ei tasu sellel maal nähtavasti vaeva näha. 

Friday, June 4, 2021

 Kasvuhoone








Videviku maja õppeaia kasvuhoones sirguvad taimed iga päevaga aina suuremaks. Kurgitaimed üllatavad esimeste kurkidega, aga eriti ilusad on nende õied. Taimi vaatamas käies märkate QR koodidega pilte. QR koode avades saate teada, kus on kurgi, tomati jt taimede kodumaa, millal neid meil kasvatama hakati jne. Tasub vaadata!

Tuesday, June 1, 2021




Virmalise maja õppeaias pidasid putukad pidu!
 





Täna, 1. juunil ehk Lastekaitsepäeval, oli Virmalise maja õu putukate päralt. Putukad vajavad samuti tähelepanu ja hoolivust nagu lapsedki. Uudistajate rühm lõpetas oma "PUTUKATE" projekti toreda karnevaliga.




Monday, May 17, 2021

Vihmaussi leidsid?



Poistel oli täna pidupäev - õpetajad palusid kaevata paviljoni tagust maad. Mida kõike poisid sealt leidsid: sente, huvitavaid kive, putukaid ja vihmausse. 

Thursday, May 13, 2021

 

Lapsevanemad õppeaias 








12. ja 13. mail palusime lapsevanemaid õppeaeda lastele appi raskemaid töid tegema. Isad vedasid mulda, panid varikatusele vihmaveetorud. Emad õlitasid varikatuse alust põrandat, kaevasid maad ning istutasid taimi. Palju töid sai tehtud, aga teha on ka veel palju. Õppeaed on nagu Tallinna linn, mis kunagi valmis ei saa.

Wednesday, May 12, 2021